Kreatyna w pokarmie

Przeciętna dieta dostarcza około jednego grama kreatyny dzienne. Stanowi to połowę dziennego zapotrzebowania (druga połowa jest syntezowana, głównie w nerkach). Kreatyna, w małych ilościach, występuje w mięsie. Dlatego dieta wegetariańska jest bardzo uboga/ pozbawiona kreatyny. Typowa zawartość kreatyny w pokarmie:
pierś kurczaka – 4.2g/kg,
mięso królika – 3.9g/kg,
wołowina – 3.6g/kg.
Ilość kreatyny obecna w żywności ulega zmniejszeniu w wyniku obróbki pokarmów. Długie gotowanie, smażenie oraz mikrofalowanie powoduje degradacje znacznej jej ilości.

Literatura:
Harris R.C., Lowe J.A., Warnes K., Orme C.E. The concentration of creatine in meat, offal and commercial dog food. Res Vet Sci. 1997 Jan-Feb;62(1):58-62.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz